De ce e important sa faci update la WordPress

10 august 2021

In acest articol vorbim despre motivele pentru care site-ul tau trebuie sa aiba instalata tot timpul ultima versiune de WordPress.

WordPress este o platforma gratuita de tip open source, ceea ce inseamna ca oricine vrea sa imbunatateasca platforma are acces la o copie a fisierelor cu care aceasta este construita. In acest fel, diferite bug-uri si probleme sunt rezolvate cu ajutorul utilizatorilor, intr-un timp destul de scurt de la aparitia lor.

Pe de alta parte, accesul tuturor la aceste fisiere creaza si inconveniente deoarece hackerii au instrumentele necesare pentru a incerca sa gaseasca vulnerabilitati in WordPress. Tocmai din acest motiv, pe langa update-urile de functionalitate si rezolvarea erorilor, WordPress face si update-uri de securitate care, de cele mai multe ori, se instaleaza automat (in functie de gravitatea situatiei).

Securitate

Asa cum spuneam, update-urile de securitate sunt importante deoarece tin hackerii la distanta, iar site-ul tau va fi intotdeauna in siguranta. Desigur, necesitatea acestor update-uri se aplica si pluginurilor folosite, nu doar platformei WordPress.

Avand in vedere faptul ca WordPress este folosit de peste 30% dintre site-urile de pe internet, hackerii care ataca website-uri isi petrec majoritatea timpului pentru a descoperi vulnerabilitatile platformei. Prin urmare, tinand WordPress cu update-urile la zi si facand back-up website-ului, scazi riscul de a intampina probleme de securitate.

Viteza

Din punct de vedere SEO, un website care se incarca rapid va fi recompensat de algoritmul motoarelor de cautare si va avea mai multe sanse sa urce pe primele pozitii.

In ceea ce priveste WordPress, deja s-a format un trend in ultimul an ca la fiecare update sa existe si o sectiune legata de viteza. Dupa ce au imbunatatit performanta site-urilor in ceea ce priveste Core Web Vitals, la un update recent au introdus si posibilitatea de a folosi imagini de tip webp pe site. Aceste imagini ocupa cu pana la 30% mai putin spatiu pe server si fac site-ul sa se incarce mai repede, lucru cu adevarat util mai ales daca site-ul foloseste multe imagini.

Inovatie

WordPress lucreaza activ la introducerea unor noi functionalitati in incercarea de a elimina nevoia instalarii cate unui plugin pentru fiecare lucru in parte. Astfel, Gutenberg inlocuieste pagebuilders care consuma resurse precum Bakery si Elementor. Momentan, acest lucru se aplica doar site-urilor cu design-uri mai simpliste, dar WordPress intentioneaza sa ajunga cu Gutenberg pana in punctul in care poti customiza tot site-ul doar din editorul sau (de la header, meniu si body, pana la footer si subfooter).

Bug-uri

Odata cu noile elemente introduse apar bug-uri. Tocmai din acest motiv, cea mai noua versiune de WordPress rezolva intotdeauna bugurile versiunilor anterioare sau pe cele mai putin cunoscute care apar in cazuri rare. Cu toate astea, nu trebuie sa ne facem prea multe griji deoarece, atunci cand nu este vorba de un update strict de securitate, WordPress este disponibil doar pentru administratorii de site care aleg sa testeze versiunea beta. Peste 90% dintre bug-uri sunt rezolvate inainte ca update-ul sa fie disponibil tuturor.

 

In concluzie, site-urile trebuie sa ruleze ultima versiune de WordPress deoarece aceasta rezolva o parte dintre problemele de securitate a site-ului, ofera functionalitati noi si intotdeauna va fi orientata spre viteza, fapt care ajuta in campania de promovare SEO a site-ului.