Breadcrumbs – definitie si importanta in SEO

17 iunie 2020

Termenul de breadcrumbs, tradus in limba romana ca firimituri de paine, se refera la o metoda prin care poti arata celor care acceseaza site-ul tau locul unde se afla.

Spre exemplu, daca citesti articolul Ce este un audit SEO? din categoria Articole SEO, de pe site-ul SEO-Factory, breadcrumbs pentru acest articol va arata astfel Home – Articole SEO – Ce este un audit SEO?.

Fiecare element are si un link atasat de acesta pentru a te putea ajuta sa intelegi unde te afli in acest moment pe site, dar si sa ajungi pe homepage sau in categoria Articole SEO printr-un singur click.

Desi pare simplu, pentru un magazin online cu zeci de categorii si mii de produse, breadcrumbs poate imbunatati bounce rate-ul, dar si poate genera indirect vanzari prin faptul ca face navigarea clientilor mult mai facila pe site.

Breadcrumbs in rezultatele motoarelor de cautare

Dupa cum poti vedea, in fotografia de mai jos, Google a decis sa foloseasca breadcrumbs in locul link-ului propriu zis.

breadcrumb rezultat google

Modul in care algoritmul Google alege sau nu sa afiseze aceste breadcrumbs in rezultatele de cautare nu este cunoscut public. Din experienta, putem spune ca breadcrumbs apar in general in momentul in care link-urile sunt prea lungi pentru a fi afisate sau in situatia in care algoritmul considera ca afisarea categoriei in locul link-ului poate aduce si o imbunatatire in ceea ce priveste CTR-ul.

In exemplul de mai sus pare ca se aplica a doua regula, cea in care Google vrea sa-i arate celui care a cautat ca pe acel site va gasi un tutorial despre cum sa faca o prezentare PowerPoint buna.

Cum verifici implementarea breadcrumbs pe un site

Folosind tool-ul de la Google Rich Results Test, poti vedea si tu daca site-ul tau poate afisa sau nu breadcrumbs in rezultatele motoarelor de cautare.

Atunci cand codul este implementat corect pe site, acesta va afisa un rezultat ca in cel din captura de ecran de mai jos.

breadcrumbs implementat corect

Cateva reguli de care sa tii cont in implementarea breadcumbs pe un site:

  • poti lua in calcul afisarea breadcrumbs doar in cod, fara a fi vizibile utilizatorilor, daca ai un site simplu, pe care cititorii pot nagiva usor inte articole si categorii;
  • pozitioneaza breadcrumbs deasupra sau in imediata apropiere a titlului;
  • in cazul in care ai mai mult de 3 elemente, evita includerea Home in breadcrumbs;
  • foloseste sageti, nu linii, atunci cand faci legatura intre elemente;
  • breadcrumbs nu inlocuiesc un meniu bine structurat;
  • nu folosi link catre pagina curenta.

Pentru a sublinia inca o data importanta breadcrumbs pentru Google, acestia au inclus in Google Search Console o sectiune speciala in care poti vedea anumite erori, dar si articolele indexate ca avand breadcrumbs corect declarate.

gsc breadcrumbs

Intrebari frecvente despre breadcrumbs

De ce ai nevoie pentru a integra breadcrumbs pe site-ul tau?

Utilizatorii de WordPress pot integra Breadcrumbs prin intermediul plugin-ului Yoast SEO. Exista si alte metode prin care poti face asta, important fiind faptul ca acestea sa fie recunoscute de Rich Results Test de la Google.

Breadcrumbs ajuta site-ul din punct de vedere SEO?

Avand in vedere faptul ca starea acestor elemente poate fi urmarita prin Google Search Console, dar si faptul ca Google afisaza breadcrumbs in pagina de rezultate, putem trage concluzia ca site-urile care au breadcrumbs integrat au un avantaj fata de cele care nu au.

Cate tipuri de breadcrumbs exista?

Exista trei tipuri de breadcrumbs: Breadcrumbs axate pe a tribute, Breadcrumbs axate pe rute si istoric si Breadcrumbs axate pe locatie si ierarhie.

Ai nevoie de o agentie care sa se ocupe de optimizarea site-ului tau? Foloseste formularul de mai jos pentru a cere o oferta comerciala!