De ce abandoneaza utilizatorii cosul de cumparaturi

In universul cumparaturilor online, o mare parte a abandonurilor cosurilor de cumparaturi este pur si simplu o consecinta organica a modului in care utilizatorii navigheaza pe site-urile de e-commerce. 

Multi utilizatori doar fac „window shopping”, compara preturi, salveaza produse pentru mai tarziu, exploreaza optiuni de cadouri etc. Acestea abandonuri sunt, in mare parte, o consecinta inevitabila a procesului de checkout.

De fapt, cel mai recent studiu asupra motivelor de abandonare a cosului a constatat ca 48% dintre cumparatorii online din SUA au abandonat un cos in ultimele 3 luni pentru ca „doar navigau sau nu erau pregatiti sa cumpere”. 

Majoritatea utilizatorilor vor abandona cosul chiar inainte de a initia procesul de checkout. Conform Baymard Institute, 70,19% din cosurile de cumparaturi online sunt abandonate. Asta inseamna ca doar 30 din fiecare 100 de clienti finalizeaza o achizitie. 

Purchase journey – sursa Analytics

Principalele motive pentru care clientii isi abandoneaza cosul

Costurile suplimentare sunt prea mari (48%)

Costurile suplimentare, cum ar fi taxele de transport, nu sunt intotdeauna evidente. Pentu a remedia acest lucru, o idee buna ar fi sa se preintampine asteptarile clientilor prin informatii clare despre tarifele standard de transport inca de la inceput.

Este necesar sa ai cont pentru a cumpara (26%)

Crearea unui cont adauga pasi suplimentari pentru clientii noi. Posibilitatea de a face cumparaturi ca vizitator acceleaza procesul de cumparare.

Livrarea este prea lenta (23%)

Daca timpul de livrare este prea mare, clientii pot renunta sa mai comande. Transparenta cu privire la timpii de livrare si optiunea de livrare expres pot diminua aceasta problema.

Site-ul pare nesigur (25%)

Clientii furnizeaza informatii sensibile (informatii personale, informatii financiare precum numarul cardului si CVV). Un site securizat consolideaza increderea utilizatorilor si creaza un mediu sigur pentru tranzactii sigure.

Procesul de finalizare a comenzii este prea lung (22%)

Formularele de finalizare a comenzii pot fi dificile. Un site care ofera solutii care sa permita stocarea informatiilor clientilor pentru a facilita cumparaturile viitoare are mai multe sanse sa converteasca.

Checkout journey – sursa Analytics

Pe langa acestea, mai exista si alte motive pentru care utilizatorii isi abandoneaza cosul de cumparaturi:

  1. Nu au putut vedea sau calcula costul total al comenzii in avans – 21%

Daca costurile totale ale comenzii sunt clare si vizibile inca de la inceputul procesului de cumparare, se evita surprizele neplacute.

  1. Politica de returnare nu este satisfacatoare – 18%

O politica de returnare clara si favorabila poate incuraja clientii sa finalizeze achizitia stiind ca au optiunea de a returna produsele daca nu sunt multumiti.

  1. Site-ul are erori sau se blocheaza – 17%

Este important ca site-ul sa functioneze fara probleme si sa nu aiba erori tehnice care sa impiedice finalizarea comenzii.

  1. Nu sunt disponibile suficiente metode de plata – 13%

Mai multe metode de plata acomodeaza preferintele diferite ale clientilor si faciliteaza procesul de cumparare.

  1. Cardul a fost refuzat – 9%

Este important ca procesatorul de plati sa functioneze corect si ca site-ul sa ofere optiuni alternative de plata in cazul in care un card este refuzat.

Cum sa reduci abandonul cosului de cumparaturi

Pentru a reduce rata de abandon a cosului de cumparaturi, este esential sa remediezi toate aceste probleme. Asigura-te ca taxele suplimentare sunt clare, ofera optiuni de finalizare rapida a comenzii, asigura timpi de livrare rezonabili, consolideaza increderea clientilor si simplifica procesul de finalizare a comenzii. 

Aceste masuri nu doar ca vor imbunatati experienta utilizatorilor pe site-ul tau, dar vor contribui si la cresterea ratei de conversie.