Google Keyword Planner – Ghid de utilizare

Keyword Planner este un tool gratuit oferit de Google, destinat advertiserilor pentru a gasi cuvinte cheie relevante pentru campaniile lor.

Cu toate ca este folosit cu precadere pentru campaniile Google Ads, utilitatea sa se extinde dincolo de publicitatea platita, oferind date importante pentru SEO si strategii de continut.

Cum te ajuta Google Keyword Planner?

Acest instrument arata date detaliate despre intentiile de cautare, gradul de concurenta si costul estimat pe click (CPC) pentru cuvinte cheie specifice.

Costul pe click (CPC): acest indicator ofera o perspectiva asupra sumei pe care advertiserii o ofera proprietarilor de site-uri pentru fiecare accesare a unei reclame, ajutand la estimarea randamentului investitiei (ROI).

Decizia de a alege un cuvant cheie cu un CPC mic sau mare trebuie sa se bazeze pe obiectivele campaniei, targetul de audienta, natura produsului sau a serviciului promovat si bugetul disponibil. Este important sa testezi si sa ajustezi strategia pe baza performantei campaniei pentru a gasi echilibrul optim intre cost si rezultate.

Concurenta: acest parametru masoara dificultatea de a obtine o pozitie buna in rezultatele de cautare. Se bazeaza pe analiza paginilor web care ocupa deja pozitii de top pentru un anumit cuvant cheie, indicand nivelul de competitie pentru acel cuvant.

Volumul de cautare: Reprezinta numarul estimat de utilizatori care cauta un anumit cuvant cheie intr-o perioada specifica. Acesta indica frecventa cu care utilizatorii folosesc acel cuvant in interogarile lor de cautare.

Cum sa accesezi Keyword Planner?

Pentru a utiliza Google Keyword Planner, trebuie sa ai un cont Google Ads. Daca nu ai unul, il poti crea gratuit. 

Dupa autentificare, fa click pe pictograma “Instrumente si setari” (Tools and settings) din coltul dreapta sus al ecranului, apoi selecteaza “Planificator de cuvinte cheie” (Keyword Planner) sub “Planificare” (Planning).

Selecteaza obiectivul potrivit: Keyword Planner iti ofera doua optiuni principale: “Gaseste cuvinte cheie noi” (Discover new keywords) sau ”Obtine estimari de trafic si licitatii pentru o lista de cuvinte cheie” (Get search volume and forecasts). Alege optiunea care se potriveste scopului tau.

Cum sa utilizezi Google Keyword Planner?

1. Gaseste cuvinte cheie noi

Daca esti in cautarea de cuvinte cheie relevante pentru continutul tau, urmeaza acesti pasi:

Introdu cuvinte cheie sau URL-ul: Incepe prin introducerea unui cuvant cheie relevant sau a URL-ului paginii web in campul corespunzator.

De exemplu, introdu subiecte sau termeni legati de nisa ta, cum ar fi “strategii de marketing digital”, “optimizare SEO” sau “marketing pe retelele sociale”.

Filtreaza dupa locatie si limba: Poti specifica locatia si limba pentru care doresti sa obtii rezultate relevante. Acest pas este util daca te adresezi unui anumit public tinta si daca businessul tau este local.

Analizeaza rezultatele: Keyword Planner iti va oferi o lista de cuvinte cheie relevante impreuna cu informatii despre volumul mediu de cautare lunar, gradul de competitie si estimarile de licitatie. Analizeaza aceste date pentru a alege cuvintele cheie potrivite.

2. Obtine estimari de trafic si licitatii

Daca ai deja o lista de cuvinte cheie si vrei sa obtii estimari de trafic si licitatii pentru acestea, urmeaza acesti pasi:

Introdu lista de cuvinte cheie pe care doresti sa o analizezi in campul corespunzator. Asigura-te ca fiecare cuvant cheie este despartit printr-o virgula sau adaugat pe randuri separate.

Filtreaza dupa locatie si limba: La fel ca in primul caz, specifica locatia si limba pentru a obtine estimari relevante.

Obtine estimari: Keyword Planner iti va oferi estimari de trafic pentru cuvintele cheie selectate, inclusiv volumul mediu lunar de cautari, nivelul de concurenta si estimarile de licitatie.

Exemplu:

Sa presupunem ca detii un business de echipamente sportive. Incepe prin a introduce “echipamente sportive” in Keyword Planner. Instrumentul va afisa o lista de cuvinte cheie asociate, precum “echipament sport copii”, volumul lor de cautare, gradul de concurenta si CPC-ul estimat. 

Selecteaza expresiile cheie cu un volum de cautare ridicat pentru campanii generale de awareness si cuvinte cheie mai specifice, cu CPC mai mare pentru campanii directionate spre conversii.

Creeaza continut optimizat SEO bazat pe aceste cuvinte cheie si lanseaza campanii PPC pentru a testa eficienta lor in atragerea traficului si a conversiilor.

Google Keyword Planner este un instrument versatil, esential pentru publicitatea online si pentru optimizarea SEO.

Prin utilizarea inteligenta a datelor oferite de Keyword Planner, poti imbunatati semnificativ vizibilitatea online a afacerii tale, atragand un trafic mai relevant pe site-ul tau si imbunatatind conversiile.