Influenta pe TikTok, cu Sarah_Jsun

interviu de Alexandra Dumitrache

Intr-un univers digital in continua expansiune, unde fiecare clip poate deveni fereastra catre o noua realitate, exista creatori care nu doar ca navigheaza prin aceasta lume vasta, ci si modeleaza cursul ei.

Astazi, avem privilegiul sa ne intalnim cu un astfel de pionier al erei digitale, care a imbratisat platforma TikTok, nu doar ca pe un canal de exprimare, dar ca pe o veritabila scena mondiala.

Incepand aventura sa la sfarsitul anului 2019, cand TikTok abia isi facea simtita prezenta in Romania, Sarah_Jsun a vazut in aceasta platforma nu doar un trend efemer, ci un mediu vibrant si plin de posibilitati.

Ce strategii ai folosit pentru a-ti creste numarul de urmaritori la 1.5 milioane?

Eu am inceput sa postez pe platforma TikTok undeva la sfarsitului anului 2019, cand platforma era la inceput in Romania si nu erau foarte multi utilizatori. 

Am auzit de TikTok in turneul meu muzical in Pakistan, unde managerii mei de acolo m-au sfatuit sa downloadez aplicatia, fiind foarte populara in teritoriul lor, in ideea ca ma va ajuta sa fiu conectata cu publicul meu din Pakistan. 

Pentru mine a fost “dragoste la prima vedere”, am simtit ca am gasit un loc unde sa ma pot exprima complet, cu tot ceea ce sunt si cu tot ceea ce imi place, de la muzica, dansuri, lip-sync, trenduri etc. 

Am crescut rapid pe TikTok si m-am dezvoltat odata cu platforma. Pana sa vina pandemia aveam deja 100.000 de urmaritori. 

Nu am urmat initial nici un fel de strategie, eram uimita si eu de tot ce inseamna TikTok si invatam in timp real sa folosesc toate functiile. 

Ulterior, dupa ce a venit pandemia, din ce in ce mai multi utilizatori au intrat pe platforma, s-au schimbat foarte multe lucruri. In primul rand, s-a teritorializat aplicatia, continutul nemaifiind unul international, algoritmul s-a schimbat mult. 

Eu am urmat sa fac ceea ce imi place, dar cu mai multa atentie ca sa tin pasul cu algoritmul.

Exista anumite tipuri de continut care par sa atraga mai mult angajament din partea audientei tale?

Initial, prima serie care m-a crescut foarte tare a fost o serie cu zodii. Eu sunt pasionata de acest subiect si de la un video la altul, devenisem “fata cu zodiile de pe TikTok”. Parul meu verde a fost si acesta un punct de reper important  

Totusi, in 2020, odata cu cresterea numarului de utilizatori pe platforma, multe persoane au observat ca acest tip de content “cu zodii” urca foarte tare, astfel ca in scurt timp concurenta pe acest subiect devenise mult prea mare. 

Mi-am dat seama ca nu am cum sa mai cresc pe acest subiect si, in plus, ma durea faptul ca oamenii nu ma stiau pentru ceea ce sunt eu, o artista, ci ma asociau numai cu zodii. 

Asa mi-a venit ideea de a ma concentra pe un content muzical si am inceput o serie cu duete: “Eu cant linia rosie, tu canti linia albastra”. Am luat cele mai cunoscute piese si am indemnat oamenii sa cante cu mine. 

A explodat aceasta serie si mii de oameni au inceput sa cante cu mine. Aceste video-uri au urcat atat de mult incat si artistii pieselor au facut duete cu mine: Alex Velea, Jador, Tzanca Uraganu etc

Eu cred ca atunci cand faci ceea ce iubesti si gasesti si un mod de a implica urmaritorii tai in asta, e raspunsul viralizarii pe TikTok. Oamenii care te privesc sunt cei mai importanti, trebuie mereu sa gasesti un mod de a-i implica in ceea ce faci. 

Ce provocari ai intampinat in drumul tau spre a acumula o astfel de audienta?

Pe TikTok algoritmul se schimba foarte des, cand iti este lumea mai draga, BOOM!, observi ca nu iti mai urca videourile si ca ramai in urma. Mereu trebuie sa schimbi ceva, sa gasesti noi si noi idei creative ca sa tii pasul cu schimbarile.

Este o dinamica extrem de mare si uneori e greu sa nu te demoralizezi. Dar, din ce am observat, mereu cand am venit cu o idee noua de serii, aceasta m-a propulsat din nou, deci in final este spre binele nostru, al creatorilor, ca algoritmul ne forteaza sa ne punem creativitatea la treaba.

Cum mentii un nivel inalt de angajament in randul urmaritorilor tai?

Eu am diverse serii de video-uri cu interactiune directa cu urmaritorii: 

  • Melodii cu prenumele lor;
  • Melodii cu zodiile lor;
  • Le desenez pozele de profil;
  • Ei imi spun ziua lor de nastere, eu gasesc o vedeta care s-a nascut in aceeasi zi cu ei etc. 

Dar postez in continuare si dansuri, sunete, trenduri, chiar daca impactul pe acestea nu mai este cel din trecut, insa pentru mine nu se rezuma totul la cifre, vreau sa fac si ceea ce imi place si ce ma face fericita. 

Poti sa impartasesti o campanie sau un proiect care a avut un impact semnificativ asupra interactiunii cu audienta ta?

Sunt o persoana creativa si imi place mereu sa ma reinventez. Cel mai mare impact l-au avut seriile mele cu duetele pentru ca m-au pus in legatura cu artisti mari, dar si seria in care le cant numele, pentru ca m-a dus in lumina radiourilor precum Radio Zu, unde am fost invitata fix pentru acest tip de content. 

Sunt fericita ca acum oamenii ma stiu ca “Sarah, fata care canta pe TikTok”, este mult mai aproape de ceea sunt cu adevarat. 

Care sunt principalele tale surse de venit ca influencer?

Desi cea mai mare audienta o am pe TikTok, platforma nu monetizeaza continutul postat pe platforma. Sunt doar cateva tari in care TikTok are deschis programul de monetizare pentru creatori (UK, Germania, Franta, US, Spania), dar si acolo este foarte slab monetizat. In schimb, TikTok ofera latura de LIVE, unde poti sa primesti cadouri de la urmaritori/ sustinatori. 

Totusi, de anul trecut am aflat ca Youtube si Facebook se dezvolta in latura de sustinere si monetizare a videoclipurilor scurte (Shorts/ Reels), astfel incat am decis sa ma concentrez si pe acestea. Incerc sa cresc si pe aceste platforme. Pe Youtube am ajuns la 190.000 de subscriberi, am luat butonul de argint si sper sa ajung cat mai repede la 1 milion de abonati.

Pe Facebook sunt inca micuta, 70.000 de urmaritori, insa acolo este o lume total diferita, iti trebuie un mindset total diferit de TikTok ca sa poti creste si monetiza, si inca invat platforma si sectetele ei. 

Instagram nu monetizeaza in acest moment, insa ramane totusi cea mai importanta platforma pentru colaborari cu branduri, un alt aspect important pentru creatorii de continut. 

Acolo am ajuns la 130.000 de urmaritori, sunt multumita avand in vedere cat de greu este sa cresti pe Instagram. 

Cum decizi ce parteneriate de brand sunt potrivite pentru tine si audienta ta?

Aleg sa colaborez cu branduri care sunt cunoscute si ale caror produse stiu ca au toate avizele de functionare. Refuz, in general, brandurile de care nu am auzit, mai ales daca e vorba de cosmetice sau skin-care pentru ca nu doresc sa se intample ceva rau, asa cum am vazut ca se mai intampla.

Cum echilibrezi nevoia de a fi autentic cu presiunile de a monetiza continutul tau?

Este destul de dificil sa gasesti un echilibru aici, dar eu cred ca este important sa te pui mereu in locul celui ce te urmareste. Si sigur nu ai dori sa vezi numai reclame in contentul unei persoane pe care o placi. De aceea selectez campaniile si incerc sa am mare grija cu ce fel de branduri ma asociez. 

In rest, continutul se monetizeaza destul de slab in Romania, insa sunt multumita ca de 1 an de zile Youtube si Facebook au ales sa plateasca creatorii de continut pentru videoclipurile scurte, ceea ce e un pas inainte. 

Cum te asiguri ca ramai fidel valorilor tale in timp ce colaborezi cu branduri?

Aleg sa colaborez cu branduri cunoscute si nu prea accept asocierea cu branduri despre care nu am auzit, mai ales cand vine vorba de produse de makeup sau skincare, unde nu te poti juca cu recomandari.

Cum te adaptezi la schimbarile constante ale algoritmilor retelelor sociale?

Acesta este un subiect dificil pentru ca aceste schimbari in algoritm ne forteaza pe noi, creatorii, sa ne auto-depasim constant, sa fim creativi si sa gasim noi moduri de a fi relevanti.

Exista alte platforme pe care te gandesti sa le explorezi sau sa te extinzi?

Eu deja activez pe 4 platforme (TikTok/ Instagram/ Youtube/ Facebook), unde postez zilnic si este deja destul de dificil, deci nu cred ca voi reusi sa ma extind si pe alte platforme.

Aparitia “Threads” m-a impins sa explorez si aceasta posibilitate, insa nu am reusit sa mentin postari zilnice si, in plus, nivelul de hate de pe aplicatia “Threads” era la un nivel insuportabil, asa ca am renuntat. Oricum platforma a cazut destul de mult, deci nu simt ca am facut o alegere gresita. 

Ce planuri ai pentru viitorul contului tau?

Am multe idei frumoase si sper sa reusesc sa le dau viata. Imi doresc mai mult content muzical pentru ca asta iubesc sa fac, dar sa il aduc in fata publicului in forme creative. 

In rest, imi doresc sa investesc mai mult din mine, in latura muzicala, si sa cresc si aici, ca artist. 

Cum vezi evolutia rolului de influencer pe termen lung, in contextul schimbarilor din media sociala si tehnologie?

Cred ca devine din ce in mai important pentru orice brand sa aiba o buna aparitie in social media. Exista o nevoie constanta de continut si influencerii stiu sa acopere aceasta nevoie. Deci, cred ca va creste frumos acest segment. 

Desigur, este o competite mare si aici, caci sunt foarte multi influenceri, dar nu la fel de multe branduri, si trebuie sa te zbati un pic sa iti demonstrezi atuu-urile si sa prinzi campanii frumoase, dar asa este in orice domeniu. 

In ce fel consideri ca influenta ta impacteaza pozitiv comunitatea?

Eu personal incerc sa aduc culoare si zambet prin continutul meu. Daca am o zi proasta, nu ma filmez deloc pentru cu nu doresc sa aduc energie negativa spre oamenii ce ma urmaresc. Nu implic problemele mele personale in ceea ce fac. Si asa oamenii au destule probleme si incearca sa evadeze in social media pentru o “gura de aer proaspat”. 

Cum abordezi responsabilitatea sociala avand o comunitate atat de mare?

Incerc sa am foarte mare grija si sa promovez comportamente valoroase social, sa nu ma asociez cu branduri care promoveaza vicii (tigari/ alcool sau casino). Stiu ca sunt urmarita si de foarte multi copii si adolescenti si este important sa fiu o influenta pozitiva.