Ce este lazy load si cum ajuta site-ul in campania SEO

22 martie 2021

Lazy load, tradus in romana, inseamna incarcare lenesa. Desi denumirea ne poate duce cu gandul la un site care se misca incet, nimic nu este lenes atunci cand vine vorba de lazy load. Ba din contra, aceasta functie va face site-ul mai rapid, iar continutul lui se va incarca mult mai repede.

lazy load imageCum functioneaza lazy load?

Atunci cand functia de lazy load este activa, site-ul genereaza un placeholder pentru imagini, iar acestea vor fi incarcate doar in momentul in care cititorul ajunge in dreptul lor. Din acest motiv, articolele cu zeci de imagini se pot incarca intr-un timp scurt, iar utilizatorul nu va downloada imaginile in fundal pe care nu le vede in timp real.

Spre exemplu, in cazul paginii unui fotograf de nunta, care contine si un portofoliu de imagini, fara lazy load activat, browserul va downloada in fundal toate imaginile pentru a afisa pagina, atunci cand cineva ajunge pe ea. Acest lucru duce la o risipa de resurse precum date mobile (daca vorbim de accesarea de pe mobile), dar si de timp deoarece cititorul va trebui sa astepte incarcarea tuturor imaginilor pentru a vedea continutul paginii.

Pe de alta parte, daca portofoliul are lazy load activat, utilizatorul va downloada si vizualiza imaginile pe masura ce navigheaza pe pagina, actiune care se va intampla automat, fara vreun efort din partea cititorului. Acest lucru se traduce printr-un timp scurt de incarcare si face celelalte elemente (pret, text, meniu, titlul site-ului, etc.) vizibile imediat, fara a fi nevoie sa astepte incarcarea imaginilor.

De ce este necesar lazy load pentru SEO?

Algoritmul motoarelor de cautare incearca sa ofere utilizatorilor cea mai buna experienta in ceea ce priveste site-urile afisate. Tocmai din acest motiv, Core Web Vitals a devenit un factor de ranking important prin care algoritmul se asigura ca site-urile afisate se incarca repede si cititorul poate obtine informatiile in timp util.

Lazy load este o tehnologie care raspunde acestei nevoi si bifeaza una dintre actiunile de baza ale optimizarii SEO On page.

Tocmai din acest motiv, lipsa lazy load atrage cu sine si o eroare in Google PageSpeed Tools, denumita Defer offscreen images, prin care ni se atrage atentia ca site-ul scanat nu foloseste lazy load, iar acest lucru duce la o intarziere de incarcare de x secunde (in cazul de fata 0.92s).

lazy load img

In concluzie, lazy load ajuta la reducerea timpului de incarcare, ofera o experienta mai placuta utilizatorului si il ajuta sa economiseaca date de internet. De asemenea, cele de mai sus fiind factori de ranking pentru algoritmul motoarelor de cautare, lazy load aduce si puncte in plus pe partea de optimizare On Page.