Cum trimiti un link spre indexare catre Google

Exista mai multe metode prin care un link poate fi trimis catre Google spre indexare, cea mai usoara fiind crearea unui sitemap si urcarea lui in Google Search Console.

In acest articol vorbim despre sitemap si despre modalitatile prin care poti cere sau grabi indexarea unui link.

Pe langa metoda mentionata mai sus, o a doua modalitate directa prin care se poate influenta indexarea unui link este trimiterea unei cereri de indexare/reindexare in Google Search Console.

In afara de aceste doua metode directe, trebuie sa mentionam si o a treia, indirecta: atragerea de backlinkuri.

Toate metodele amintite sustin campania de optimizare SEO printr-o indexare rapida a paginilor si grabeste feedback-ul pe care il primesc specialistii SEO de la Google. Astfel, nu se asteapta saptamani sau poate chiar luni pentru ca o pagina sa fie indexata. Mai mult decat atat, se poate vedea intr-un timp relativ scurt pozitia initiala care ii este atribuita paginii. Acest lucru este util in crearea unei strategii SEO orientata spre atragerea traficului organic.

Sitemap

Sitemap-ul este harta intregului site si ajuta motoarele de cautare sa navigheze mai usor printre toate paginile unui website, fara a depinde de link-uri interne si backlink-uri.

Asa cum se poate observa si din imaginea de mai jos, tot ce trebuie sa faci este sa copiezi URL-ul acestui sitemap si sa ii dai Submit catre Google in Search Console.

Dupa confirmarea acestui sitemap, site-ul va fi vizitat in scurt timp de robotii Google care vor verifica paginile si vor decide daca acestea merita sa fie rankate sau nu.

Cerere de indexare

In cazul in care publici un articol de stiri sau faci modificari unei pagini (continut sau meta descrieri) si ai nevoie ca Google sa viziteze mai repede doar acea pagina, exista optiunea de a face o cerere de indexare.

Aceasta cerere se face tot in Google Search Console, unde trebuie sa copiezi URL-ul pe care il vrei indexat in sectiunea Inspect URL si sa apesi butonul REQUEST INDEXING, asa cum explicam in imaginea de mai jos.

Dupa apasarea butonului REQUEST INDEXING, pagina va fi scanata rapid de un tool si va fi pusa in asteptare pentru a i se reconsidera statusul de indexare si pozitia in rezultatele cautarilor.

La finalul scanarii, vei observa mesajul: URL was added to a priority crawl queue. Submitting a page multiple times will not change its queue position or priority. Asta inseamna ca indiferent de cate ori trimiti pagina spre reindexare, ordinea in care paginile sunt verificate de Google nu se schimba. Acest lucru este important de mentionat deoarece exista perioade in care, chiar si cu aceasta metoda de indexare, dureaza mai multe zile pana cand Google viziteaza un URL, iar acesta apare in rezultatele de cautare cu modificarile aferente.

Cerere de indexare

Link-urile provenite de la alte site-uri, mai ales site-uri cu autoritate, reprezinta o buna metoda de a forta indexarea unei pagini mai repede, dar si de a-i creste acesteia autoritatea si pozitia in rezultatele de cautare.

Atunci cand un crawler de la Google ajunge pe un site care face o trimitere catre site-ul tau printr-un link, acel crawler va urmari link-ul si va ajunge pe site-ul tau. Prin urmare va grabi procesul de scanare, indexare si rankare a paginii.

Acestea sunt cele mai folosite trei metode de a indexa rapid o pagina noua sau modificarile facute unei pagini, iar daca ai nevoie de ajutor pentru optimizarea SEO a site-ului tau, iti stam la dispozitie. Cere o oferta personalizata aici!